CC-Limburg

De Cuisine Culinaire Limburg (CC-Limburg) heeft als doel het beoefenen van de culinaire kookkunst door haar leden in een gezellige en ongedwongen sfeer. 

CC-Limburg is in 1976 opgericht door enkele kook-enthousiasten en is inmiddels uitgegroeid tot een kookclub met een ledenbestand van ruim veertig leden. Dit bestand wordt gevormd door mannen en sinds 2000 ook vrouwen, die het koken als hobby beschouwen.

CC-Limburg heeft haar onderkomen in de keuken van Café-Restaurant “Bie Aloïs”, Oude Rijksweg Noord 21   te Susteren.

CC-Limburg maakt als zelfstandige vereniging deel uit van de landelijke Cuisine Culinaire Nederland (CC-Nederland), waarbij in totaal twintig andere afdelingen zijn aangesloten.

CC-Nederland is op haar beurt aangesloten bij de Conféderation Internationale Culinaire, die haar zetel heeft in Zwitserland.

Op de kookavonden wordt geen kookles gegeven. Het is de bedoeling van elkaar te leren en te leren door het zelf doen. Aan nieuwe leden wordt begeleiding gegeven door ervaren leden. De leiding tijdens een kookavond is in handen van een Chef de Fourneau.

Het menu is georiënteerd op de Frans / Italiaanse keuken, maar per seizoen kan er ook op een avond een menu uit een andere keuken aan bod komen. De moeilijkheidsgraad van de gerechten is wisselend, zodat er zowel voor de beginner als de gevorderde altijd wel wat te leren valt.

Tijdens een kookavond worden de aanwezige leden verdeeld over het aantal gerechten van die avond. Per groep van twee of drie leden bereidt men een voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht. Het menu bestaat meestal uit een 5-gangen-menu. Na het bereiden wordt begonnen met het proeven en consumeren van het eerste gerecht. Een van de koks vertelt iets over het bereiden van het gerecht en de ondervonden moeilijkheden. De confrères /consoeurs geven hun mening over het gerecht (wat zou anders / beter kunnen), waarbij wordt uitgegaan van een positieve bijdrage. Na bespreking van het gerecht, wordt de tafel afgeruimd voor het volgende gerecht. Zo volgen de gerechten in het menu van een avond elkaar op. Ook de wijnen die bij de gerechten geserveerd worden, worden besproken. Na afloop van de avond zorgt men er gezamenlijk voor dat de keuken opgeruimd achterblijft (vele handen maken licht werk).