Koken als hobby in clubverband

Koken als hobby heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Meer en meer gebeurt dit in verenigingsverband. Om de synergie van de verschillende verenigingen te benutten is een groot aantal verenigingen aangesloten bij de Cuisine Culinaire Nederland. Er zijn afdelingen die beschikken over een eigen kookruimte en er zijn afdelingen die de sluitingsavond van een restaurant benutten om hun verenigingsactiviteiten te ontplooien. Ook wordt er op een andere wijze gebruik gemaakt van een keuken, bijvoorbeeld in de keuken van een school of een zorgcentrum.

Het koken onder de vlag van CCN verloopt in alle aangesloten afdelingen op nagenoeg dezelfde manier, d.w.z. volgens de succesformule van de CCN.
De afdeling is onderverdeeld in kookgroepen, veelal “keuken” of “brigade” genoemd.
Deze kookgroepen bestaan uit 12 tot 19 hobbykoks.
De afdelingen zijn vrij in het samenstellen van hun maandmenu en de wijn. Ook vindt er regelmatig uitwisseling plaats van menu’s tussen de afdelingen. Een groot aantal afdelingen heeft haar receptuur op hun eigen website staan.
De meeste afdelingen hebben voor het samenstellen en het schrijven van het maandmenu een menucommissie en voor het zoeken naar de bijpassende wijnen een wijncommissie.
Traditioneel vindt CCN haar inspiratie vooral in de Franse keuken, vaak met Italiaanse inslag. Maar ook andere kooktrends hebben de aandacht, waaronder de (misschien alweer oude) nouvelle cuisine, de Zuid-Europese en de exotische keukens.
Elke kookgroep staat onder leiding van de Chef de fourneau, die geassisteerd wordt door zijn/haar Sous-chef de fourneau.
De zorg voor het dekken van de tafel wordt toevertrouwd aan de Maître d’hôtel, terwijl de Sommelier verantwoordelijk is voor de wijnen. Deze twee functies kunnen wisselend zijn of worden gecombineerd.
Afhankelijk van het aantal aanwezigen en de bewerkelijkheid van de gerechten, houden twee of meer hobbykoks zich bezig met de bereiding van één gerecht. Per kookavond wordt dit afgewisseld.
De Chef de fourneau stelt het tijdschema op voor het uitserveren van de gerechten.
Als een gerecht is geserveerd neemt iedereen plaats aan de zorgvuldig gedekte tafel en onderwerpt de gerechten aan een minutieuze proeverij.
De proeverij wordt vergezeld met bijpassende wijnen.